10/04 2017

Ontdek de wereld van de brandweer

11:00 uur 17:00 uur
Ontdek de wereld van de brandweer
De brandweer blust brand, maar wat doen zij nog meer? Ontdek het heden en verleden van de brandweer in Nederland bij Veiligheidsmuseum PIT van 11 april tot en met 2 juli 2017. Doe de speciale tour door het museum over kunstenaar, uitvinder en generaal-brandmeester Jan van der Heijden en bekijk de historische blusboot Jan van der Heyde II. Kinderen kunnen zich verkleden als brandweerman/vrouw en de brandweerspeurtocht doen.

Jan van der Heijden:
Van kunstenaar tot generaal-brandmeester

Jan van der Heijden (1637-1712) was schilder en etser, maar ook de eerste generaal-brandmeester en uitvinder van de slangbrandspuit. Door hem werden de lange rijen mensen met emmertjes overbodig. Ook schreef hij in 1690 het eerste brandweerboek ter wereld. Ontdek het verhaal over Jan van der Heijden – van kunstenaar tot generaal-brandmeester - aan de hand van objecten in het museum. Bekijk ook onze nieuwste aanwinst: Het beroemde Brandspuitenboek van Jan van der Heijden uit 1690.

Historische blusboot Jan van der Heyde II aan de pier

Deze historische brandblusboot van de Amsterdamse Brandweer is genoemd naar generaal-brandmeester Jan van der Heijden. De blusboot Jan van der Heyde II (1929) is zo stevig gebouwd dat hij sterk ijs kan breken en het hele jaar in actie kan komen. Wist je dat deze brandblusboot ook te zien is in de James Bond film Diamonds are Forever uit 1971? Bekijk de Jan van der Heyde II aan de pier bij PIT met de nieuwe kijkwijzer.

Brandweerspeurtocht voor kinderen

Voor kinderen is er een leuke brandweerspeurtocht. Verkleed je als de brandweer, speur naar de brandweer objecten in het museum en ontdek wat de brandweer allemaal doet! De brandweerspeurtocht is een leuke activiteit voor het hele gezin. In de meivakantie zijn er extra brandweerdemo's en brandweeractiviteiten.