07/10 2018

Lezing Brandweer in de Tweede Wereldoorlog

13:00 14:00

Wat was Nazi-Duitsland van plan met de brandweer in de Tweede Wereldoorlog? Hoe kwam de hervorming van de brandweer tot stand? Wat heeft de brandweer betekent voor het verzet? Krijg antwoord op deze vragen tijdens de lezing 'De Nederlandse brandweer in de Tweede Wereldoorlog' van brandweerdeskundige Gerard Koppers. De lezing vindt plaats op zondag 7 oktober om 13:00 uur in PIT Veiligheidsmuseum. 

Brandweer in de Tweede Wereldoorlog

Nederlandse militairen werden na de capitulatie gerekruteerd voor de politie of de brandweer. De Duitse bezetters namen de brandweer in Nederland onder de loep en hervormden het naar Duits model. De Duitsers centraliseerden de brandweer, maakten de brandweer mobieler en standaardiseerden materieel. In 1943 was de nieuwe eenheid 'de brandweerpolitie-afdeling Nederland' operationeel bij grote en kleine branden tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. 

De lezing is een activiteit van de tentoonstelling Zwart Wit Grijs: de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling is te zien tot 4 november 2018. 

Maand van de Geschiedenis: Opstand

In de lezing van Gerard Koppers wordt de opstand binnen de brandweerorganisatie uitgelicht als onderdeel van de Maand van de Geschiedenis. Oktober 2018 staat in het teken van Opstand. Meer dan duizend culturele instellingen, waaronder PIT, vertellen tijdens deze maand kleine en grote verhalen over Opstand. De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. 

Over Gerard Koppers

Gerard Koppers is medeoprichter van de Vereniging Belangstellenden in het Brandweerwezen en de initiatiefnemer van het Nationaal Brandweer Documentatiecentrum. Sinds 2013 mag deze Brandweerchroniqueur zich Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Gerard heeft deze onderscheiding onder andere mogen ontvangen vanwege zijn grote verdiensten voor de brandweer en vooral voor de geschiedenis van de brandweer.

Praktische Informatie

Datum: 7 oktober 2018
Tijd: 13:00 uur
Duur: 60 minuten
€5,00 losse lezing
€2,50 bij een geldige toegangskaart voor PIT
Gratis voor Museumkaarthouders.

Let op: aanmelden vooraf is verplicht. Aanmelden kan via het  formulier om zeker te zijn van een plekje! Bekijk hier de reserveringsvoorwaarden en het privacybeleidOpeningstijden

Het museum is open van dinsdag t/m zondag tussen 11:00 - 17:00 uur 

Adres en route

PIT museum, Schipperplein 4, 1315 SB Almere (Parkeren in Schippergarage)