Collectie

De bijzondere collectie van PIT bestaat uit 750 collectiestukken die samen het verhaal over veiligheid te vertellen. De collectie is een samenvoeging van de collecties van het Nationaal Brandweermuseum en het Nederlands Politiemuseum.

De vaste collectie

De vaste collectie is opgedeeld in verschillende tentoonstellingen: meldkamer, bij de brandweer, geneeskundige hulp, crisiscentrum, verkeersongeval, zware jongens, veilig verkeer, bij de politie, crime scene, wapenkluis, huiselijk geweld en veiligheid in de toekomst. De vaste collectie van PIT is maar 1% van de volledige collectie. De rest wordt zorgvuldig bewaard in de depots.

Herkomst van de collectie

De collectie is tot stand gekomen door schenkingen van overheidsinstellingen en -instituten, de veiligheidsregio’s, voormalige en bestaande brandweer- en politiekorpsen, opgeheven en huidige musea, individuele medewerkers van politie, brandweer en hulpverleningsdiensten, gepensioneerden en nabestaanden. Sporadisch zijn ook collectiestukken door aankoop verworven. De verwerving van de Collectie Kalf is mogelijk gemaakt door een subsidie van het Vfonds.

Neem voor meer informatie contact op met onze conservator Jos Breukers via jos@pitveiligheid.nl.

Openingstijden

PIT Veiligheidsmuseum is open van dinsdag t/m zondag van 11.00-15.00 uur. >

Adres en route

PIT Veiligheidsmuseum
Schipperplein 4
1315 SB Almere
(Parkeren in Schippergarage) >

Tentoonstellingen

Gemaakt door DagjeWegWijs en Plate.