Zwart Wit Grijs: de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog

Je bent politieagent en de nazi's vallen het land binnen. Volg je hun bevelen op of kom je in verzet? Tussen zwart en wit zit een groot grijs gebied. De tentoonstelling ‘Zwart Wit Grijs: de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog’ is te zien tot en met 4 november 2018 bij PIT Veiligheidsmuseum in Almere.

Tentoonstelling Zwart Wit Grijs

Met de bezetting van Nederland door Nazi-Duitsland vanaf mei 1940 kwam de Nederlandse politie in een lastige situatie. Enerzijds moest zij de Nazi-Duitse verordeningen uitvoeren en anderzijds moest zij de Nederlandse bevolking beschermen. Tussen collaboratie met Nazi-Duitsland (zwart) en verzet tegen Nazi-Duitsland (wit) zat een groot grijs gebied. Hoe ging de Nederlandse politie om met de toenemende onderdrukking?

Aan de hand van objecten, documenten, foto’s, video's en persoonlijke verhalen geeft de tentoonstelling een genuanceerd beeld van de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog. In video-interviews reageren politiemensen van nu op hun collega's van toen en vertellen zij over hun eigen dilemma's. De objecten van de tentoonstelling komen uit de Nationale Collectie Politie en de Collectie Kalf.

De tentoonstelling is van 14 april tot en met 4 november 2018 te zien bij PIT Veiligheidsmuseum.

Activiteiten

Rondleiding Zwart Wit Grijs
Deze rondleiding geeft, aan de hand van vele bijzondere objecten, een beeld van de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog. Boek hier »

Gratis Doe-boekje Zwart Wit Grijs
Je ontdekt zoveel meer als je gericht bezig bent met kijken, lezen, denken en doen. Het doe-boekje van de tentoonstelling is gratis beschikbaar op aanvraag bij de kassa van het museum mits op voorraad. Geschikt vanaf 10 jaar.

Op 7 oktober 2018 - Lezing 'De Nederlandse brandweer in de Tweede Wereldoorlog' door Gerard Koppers
Wat was Nazi-Duitsland van plan met de brandweer in de Tweede Wereldoorlog? Wat heeft de brandweer betekent voor het verzet? Krijg antwoord op deze vragen tijdens de lezing 'De Nederlandse brandweer in de Tweede Wereldoorlog' van brandweerdeskundige Gerard Koppers. Boek hier » 

Op 14 oktober 2018 - lezing 'De Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog' door Jos Smeets
Je bent politieagent en de nazi's vallen het land binnen. Volg je hun bevelen op of kom je in verzet? Tussen zwart en wit zit een groot grijs gebied. Ontdek de dilemma's en verhalen van verschillende agenten tijdens de lezing 'Politie in de Tweede Wereldoorlog' door politiedeskundige Jos Smeets. Boek hier  » 

Museum TV
Bekijk de mini-documentaire over de tentoonstelling Zwart Wit Grijs nu op  » 

Onderwijsprogramma
Bij de tentoonstelling wordt een programma aangeboden voor het basis- en voortgezet onderwijs met interactieve opdrachten en een filosofische discussie. Wat deden politieagenten tussen 1940-1945? Sommigen hielpen de Duitsers, sommigen gingen in het verzet en weer anderen doken onder. Tussen goed (wit) en fout (zwart) zat een groot grijs gebied. » 


Politiehelm met namen van bevrijders erin gekrast (1). Fotograaf: Tijmen de Nooy
Uniform. Fotograaf Tijmen de Nooy


Fotocamera van politiefotograaf Jan Muda. Fotograaf: Tijmen de Nooy
Vervalste stempels van belangrijke Duitse autoriteiten vervaardigd door de falsificatiecentrale. Fotograaf: Tijmen de Nooy


Mede mogelijk gemaakt door

Vfonds investeert in vrede
Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds, dat zich inzet voor de erkenning en waardering van geüniformeerden die in dienst zijn van de Nederlandse overheid waar ook ter wereld. Om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden, ondersteunt het vfonds verschillende oorlogsmusea en -tentoonstellingen. Zo draagt het vfonds bij aan de kennis over operaties en de gevolgen ervan voor burgers en de mensen in uniform die voor vrede en veiligheid zorgen. 

2018 - Jaar van het verzet
Verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog staat in 2018 centraal tijdens het Jaar van Verzet. Door heel Nederland vinden activiteiten plaats die mensen kennis laten maken met - en na laten denken over - verzet. Uiteenlopende verzetsverhalen van toen zetten aan tot nadenken over de betekenis daarvan voor de wereld van nu. Het Jaar van Verzet is een initiatief van het Platform WO2, een netwerkorganisatie waarin het Nationaal Comité 4 en 5 mei, het NIOD, de Oorlogsgravenstichting, Liberation Route Europe en de Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45 samenwerken met als doel de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland levend te houden.

De Politieacademie en de Anne Frankstichting
Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door een samenwerkingsverband met de Politieacademie en de Anne Frankstichting. De Tweede Wereldoorlog en de bezettingstijd legden voor de individuele politiemens dilemma’s bloot die een eigen, vaak zeer persoonlijke keuze noodzakelijk maakte. Deze periode uit de geschiedenis is dan ook uitermate geschikt om hedendaagse dilemma’s in perspectief te plaatsen. De Politieacademie ondersteunt de tentoonstelling met historische expertise.


vfonds-logo-nieuw-open3
politieacademie


Openingstijden

Het museum is open van dinsdag t/m zondag tussen 11:00 - 17:00 uur 

Adres en route

PIT museum, Schipperplein 4, 1315 SB Almere (Parkeren in Schippergarage) 


Museumbezoek 65+ en rondleiding

Museumbezoek 65+
Elke 2e woensdag van de maand >