De specialisaties bij de brandweer

De brandweer doet meer dan alleen brandende gebouwen blussen. De brandweer houdt zich ook bezig met: scheepsbrandbestrijding, ondergrondse inzet, petrochemie, IGS (incidentbestrijding gevaarlijke stoffen), technische hulpverlening, natuurbrandbestrijding en waterongevallen.

Scheepsbranden

Schepen zitten vaak ingewikkeld in elkaar. De bemanning woont en werkt in een kleine en complex ingedeelde ruimte. Een scheepsbrand begint vaak in de machinekamer, onderin het schip. Bovendien vervoeren schepen ladingen die brandbaar en giftig kunnen zijn.

Ondergrondse inzet

Ondergrondse branden zijn bijvoorbeeld branden in tunnels, metrostations en parkeergarages. Omdat tunnels en metro’s drukke en kwetsbare verkeersaders zijn, is snel en efficiënt ingrijpen van de brandweer erg belangrijk.

Petrochemie & IGS

In Nederland zijn er gebieden met veel petrochemische industrie, voorbeeld zijn de havengebieden. Om een grote petrochemische brand te blussen, gebruikt de brandweer onder meer schuimblusvoertuigen. Incidenten waarbij gevaarlijke stoffen vrijkomen horen bij het werk van de brandweer, de zogenoemde IGS (Incidentbestrijding gevaarlijke stoffen).

Technische hulpverlening

De brandweer wordt zeer vaak ingezet bij auto-ongevallen waarbij mensen bekneld zijn geraakt. Speciaal hydraulisch redgereedschap wordt hierbij gebruikt om mensen te bevrijden. Ook het leegpompen van ondergelopen kelders en opruimen van omgewaaide bomen valt onder de technische hulpverlening.

Werken op hoogte

De brandweer moet af en toe mensen redden op slecht bereikbare plaatsen . Dat is bijvoorbeeld een hoog gebouw, een industriële installatie of een scheepsruim. Dan kunnen redvoertuigen er niet bij en wordt een team van de brandweer ingezet dat gespecialiseerd is in het werken op hoogte.

Natuurbrandbestrijding en waterongevallen

Natuurbrandbestrijding: duin-, heide- en veenbranden komen regelmatig voor in Nederland. Het kost de brandweer veel menskracht en tijd om natuurbranden onder controle te krijgen. Het terrein is vaak moeilijk bereikbaar. Bij dit soort branden kunnen grote stukken natuurgebied verloren gaan. Waterongevallen: Nederland is waterrijk en bij auto’s te water zijn er duikers en oppervlakteredders van de brandweer om mensen te redden.

PIT Veiligheidsmuseum

De tentoonstelling is doorlopend te zien in PIT, hét museum voor politie, brandweer en ambulance. Ontdek het heden, verleden en de toekomst van veiligheid via een bijzondere collectie en interactieve games. Het museum is leuk voor jong en oud.

Openingstijden

PIT is open van dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur. Schoolvakanties en feestdagen kunnen afwijken. >

Adres en route

PIT museum
Schipperplein 4
1315 SB Almere
(Parkeren in Schippergarage) >

Gemaakt door DagjeWegWijs en Plate.