De specialisaties van de politie

Het dagelijks werk van de politie is zeer divers: surveilleren door de wijk, toezicht op het verkeer houden, bonnen uitdelen, noodhulp bieden en verdachten aanhouden. Maar er zijn nog veel meer specialisaties bij de politie zoals: de waterpolitie, de luchtpolitie, de bereden politie, de motorpolitie, de fietspolitie, de politiehondengeleider, het arrestatieteam, het observatieteam, de bomverkenner, de persoonsbeveiliger en de mobiele eenheid.

Politie te water

Het werk van de waterpolitie speelt zich af op rivieren en op zee. Het gaat bijvoorbeeld om de controle van scheepsladingen van de beroepsvaart, jetski’s in recreatiegebieden, de opsporing van op zee vermist geraakte mensen.

Politie in de lucht

Vanuit helikopters observeert, filmt en fotografeert de politie wat er beneden gebeurt. Een van de belangrijkste taken van de luchtvaartpolitie is het assisteren van de politie op de grond, bijvoorbeeld bij demonstraties, de opsporing van roofovervallers en vermiste personen.

Politie te paard

De bereden politie surveilleert in duo’s, assisteert de mobiele eenheid bij acties en is aanwezig bij officiële aangelegenheden. Ze doen eigenlijk hetzelfde werk als agenten die lopend surveilleren, alleen dan te paard. Bij staatsbezoeken maakt de bereden politie in officieel tenue vaak deel uit van de stoet.

Politie te motor

De motorpolitie surveilleert op snelwegen, begeleidt VIP’s in auto’s en bijzondere transporten en assisteert bij grote evenementen.

Politie te fiets

Om effectiever te kunnen surveilleren in binnensteden met autoluwe gebieden, steegjes en drukke stoepen gebruikt de politie fietsen. Die kunnen snel en geruisloos op dit soort plaatsen komen vergeleken met auto’s en motoren. Bovendien is de fiets veel goedkoper.

Politie met honden

De politie gebruikt diensthonden vanwege hun reukvermogen, bijtkracht en gehoor. Hondengeleider en hond vormen een team. Surveillancehonden worden ingezet bij ordeverstoringen, het zoeken naar weggegooide voorwerpen en vluchtende verdachten. Diensthonden helpen arrestatieteams bij het ontwapenen van verdachten. Speurhonden zoeken naar dragers van een bepaalde menselijke geur, lijken, drugs, explosieven, brandversnellers of geld.

Wat doet een bomverkenner

Een bomverkenner gaat bij een bommelding naar de genoemde plaats toe om de situatie in te schatten. Is het een valse bommelding of ligt er echt een bom? Verder controleert een bomverkenner bij staatsbezoeken of alles bomvrij is.

Wat doet een observatieteam

Een observatieteam observeert personen of zaken. ‘Gewone’agenten doen dit natuurlijk ook. Maar soms is het belangrijk om niet op te vallen of is observeren gevaarlijk. Bijvoorbeeld als het gaat om terroristen of zware criminelen. Daarom zijn er gespecialiseerde observatieteams. Die werken ook als verkenners voor arrestatieteams.

Wat doet een persoonsbeveiliger

De persoonsbeveiliger van de politie is gespecialiseerd in het beschermen van VIP’s of bedreigde personen tegen aanslagen

Wat doet een arrestatieteam

Als er vuurgevaarlijke verdachten op moeten worden gepakt, wordt een arrestatieteam ingeschakeld. Die is gespecialiseerd in het onverwacht met veel overmacht arresteren van verdachten. Die mogen niet de kans krijgen om gewelddadig te reageren.

Wat doet de ME

De belangrijkste taak van de Mobiele Eenheid (ME) is er voor te zorgen dat de openbare orde niet wordt verstoord. Als dat toch gebeurt moet snel worden gereageerd. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij voetbalrellen of uit de hand gelopen demonstraties. ME-ers zijn politiemensen die ander dagelijkse werk hebben en hun werk voor de ME erbij doen.

PIT Veiligheidsmuseum

De tentoonstelling is doorlopend te zien in PIT, hét museum voor politie, brandweer en ambulance. Ontdek het heden, verleden en de toekomst van veiligheid via een bijzondere collectie en interactieve games. Het museum is leuk voor jong en oud.

Openingstijden

PIT is open van dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur. Schoolvakanties en feestdagen kunnen afwijken. >

Adres en route

PIT museum
Schipperplein 4
1315 SB Almere
(Parkeren in Schippergarage) >

Gemaakt door DagjeWegWijs en Plate.